info@reflexes.cat

Un 2n trimestre llarg i ple d’aventures

Serveis Socioeducatius

Un 2n trimestre llarg i ple d’aventures

Abans d’iniciar el tercer i últim trimestre del curs, volem posar la vista enrrere (no gaire) i explicar-vos tot allò que hem fet durant el segon trimestre als diferents projectes de la Cooperativa i a nivell institucional. Es tracta del trimestre més llarg del curs i per tant el que està més ple de vivències, experiències i aventures. No us les perdeu!

Començavem les sessions un fred 8 de gener, on les il·lusions de les festes encara acompanyaven petits i grans, i en les que feiem memòria d’allò que ens havien dut aquells dies de bona companyia i grans apats.

La primera sessió especial d’aquest segon trimestre (treballem per què totes ho siguin, però algunes dates son més assenyalades que d’altres), va ser el Dia Escolar Per la Pau i la No Violència, que varem tractar amb l’alumnat participant al Projecte 3XIT i 3Xit-Anglès. Vàrem reflexionar sobre quins tipus de violència ens trobem al món i al nostre dia a dia, com pot contribuir una actitud pacífica a unes millors relacions… En definitiva, vàrem crear coneixement a partir de l’experiència, una manera de fer que ens defineix força.

Per altra banda, una setmana més tard arribava el Rei Carnestoltes a les escoles i instituts dels diferents projectes. Amb ell els equips de treball van endinsar-se en la fantasia que caracteritza aquestes dates i van patir una transformació que va permetre dur a terme unes sessions més especials i esbojarrades. Us deixem algunes imatges d’aquells dies.

 

 

 

 

 

 

I aqui una mostra de la creativitat dels equip a l’hora de disfressar-se.

Tot just al final de la setmana de carnaval iniciàvem un nou projecte (tot i que ja és el tercer any que el duem a terme) a l’Espai Jove Les Basses del districte de Nou Barris. El Projecte Aposta x l’FP acompanya a joves majors de 16 anys per tal de poder fer front a la prova d’accés a CFGM i els dona estratègies per tal d’adquirir hàbits i tècniques d’estudi. La Mireya i la Cristina son les encarregades enguany d’acompanyar a aquest joves durant aquests tres mesos fins que realitzin la prova d’accés.

El dia 12 de febrer vam iniciar la II Reflexing Cup, un projecte de gamificació dirigit  tots els treballadors i treballadores de la cooperativa amb un triple objectiu. En primer lloc fomentar la cohesió dels equips de treball. En segon lloc facilitar que els treballadors/es es sentin part d’un tot més gran que el seu propi equip de treball i coneguin a d’altres treballadors de la cooperativa i els diferents projectes que es duen a terme per part de Reflexes. I en tercer i últim lloc es pretén animar a que coneguin i donin difusió dels perfils de les xarxes socials on te presència la cooperativa i encoratjar a que comparteixin recursos dels que disposin per dur a terme la seva tasca amb la resta de companys i companyes i així enriquir-nos tots plegats.

 

A mitjans de febrer vam realitzar amb els diferents equips l’Avaluació 360º, un procés d’avaluació que realitzem tots els cursos tant a mitjans com a final de curs. En les reunions d’avaluació aprofitem per veure com l’alumnat percep la nostra tasca, com podem millorar-la i com podem potenciar aquells aspectes positius. També aprofitem per reflexionar a nivell intern de les bones pràctiques que duem a terme i ens marquem objectius per la segona part del curs.

Per altra banda, enguany, en el Projecte 3XIT que duem a terme al districte de Sants-Monjuïc, vàrem realitzar dues sortides amb l’alumnat a parcs propers als centres educatius per tal de treballar de manera diferent i donar a conèixer espais del barri als infants.

  • Amb l’alumnat de les escoles Mossèn Jacint Verdaguer, La Muntanyeta i Pau Vila vam anar als Jardins de Laribal on es troba la Font del Gat, i varem fer una gimcana per tal d’ajudar al “soldat” a trobar la Marieta, tot descobrint els jardins, treballant sobre aspectes del barri i fent servir la lògica per poder donar resposta als reptes que s’anaven trovaben. Per acabar la visita havien d’utilitzar la imaginació ja que els demanàvem que inventèssin unes estrofes amb la cantarella de la cançó popular de “Baixant de la Font del Gat”.
  • Amb l’alumnat de les escoles Seat, Ramon Casas i El Polvorí varem anar al Parc dels Drets Humans, on a través d’una gimcana i unes pistes ocultes anaven descubrint la història del barri, treballaven sobre alguns dels articles de la carta dels Drets Humans i aprofitaven per passar-ho bé amb els companys i companyes.

A finals de febrer la cooperativa va estar present en l‘EdHack Raval organitzat per la Fundació Jaume Bofill entre d’altres entitats per tal de treballar de manera col·laborativa amb d’altres professionals per mirar de donar resposta a diferents reptes socioeducatius. Va esser una experiència intensa, enriquidora i positiva que ha ajudat a crear xarxa i a coneixer projectes, entitats i persones realment interessants amb les que esperem poder col·laborar en un futur no molt llunyà.

 

Amb motiu del dia Internacional de la Dona Treballadora, varem treballar en el Projecte 3XIT i 3Xit-Anglès al voltant de dones rellevants tant a nivell històric com quotidià, i varem realitzar activitats de concienciació sobre l’importància de construir una societat més equitativa, igualitaria i justa per tothom, on ningú es senti exclòs per motius de gènere, ètnia, religió, condició sexual, classe social o d’altres categoritzacions. El dia 8 de març propiament els diferents projectes de la cooperativa varen realitzar serveis mínims i ens complau destacar que un 90% de les treballadores varen secundar la vaga (qua haguès sigut del 100% si no hi haguessin hagut serveis minims).

A mitjans de març el projecte Aposta X Tu va realitzar un pas endevant en la seva consolidació i va instaurar uns protocols de detecció i derivació de l’alumnat candidat a participar en el projecte. Es va realitzar una trobada amb el claustre de l’Institut La Mercè, l’equip directiu, tècniques del Servei d’Orientació – Pla Jove de Sants Montjuïc i la tècnica d’educació del Districte. S’ha confeccionat un tríptic informatiu que facilitarà la difusió del projecte el qual esperem poder presentar-vos en breu.

Dins del marc del projecte “Educació 360. Educació a temps complert” impulsat per la Diputació de Barcelona, la Fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la cooperativa va participar en una de les sessions informatives on varem poder copsar de primera mà exemples de com donar respostes als diferent reptes que es proposen en la crida feta pel projecte. En aquesta sessió varem coneixer d’altres agents educatius diversos amb els que esperem poder presentar-vos futures col·laboracions. La sessió ens va servir per decidir-nos a presentar a la crida alguns dels projectes que estem duent a terme.

Com ja es tradició en le Projecte 3XIT i 3Xit-Anglès, a finals de trimestre varem realitzar una sessió amb families, en les que realitzem un seguit d’activitats relacionades amb aspectes treballats durant el trimestre de manera conjunta i divertida, demostrant una vegada més que jugar i aprendre van de la mà. Us deixem unes imatges per tal de que ho pugueu veure vosaltres mateixos.

 

 

 

 

 

 

 

I no podiem acabar el trimestre de millor manera que assistint com a jurat, per tercer any consecutiu, a la XIX Exporecerca Jove que va tenir lloc els dies 22, 23 i 24 de març. Ens apassiona veure com joves de diferents edats, condicions i origens s’endinsen en el meravellós món de la recerca, la investigació i l’experimentació i comparteixen amb el públic les seves troballes i ho fan amb passió, entrega i sempre amb un somriure. Esperem que l’esperit que acompanya aquests joves esdevingui un exemple per a tots i totes i que recordem que el món de l’educació necessita més exemples com aquest en el es que posa al centre del procés d’aprenentatge a l’alumnat i a les seves motivacions per saber i saber fer.

 

Esperem que el tercer trimestre ens dugui també moltes experiències per poder-vos-les anar explicant i que les pugueu anar vivint amb nosaltres. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.